Cukiernicy domagają się, by Sejm obniżył stawkę podatku VAT na ciastka. Twierdzą, że wysoki podatek i ostry wzrost cen surowców przyczynią się do powstania sytuacji, w której na rynku nie poradzą sobie małe firmy.
Galopujące ceny surowców i drastyczna podwyżka VAT na wyroby ciastkarskie sprawiły, że zakłady rzemieślnicze nie są już konkurencyjne dla producentów przemysłowych – pisze Dziennik Polski. Mimo rządowych zapewnień, że stawka podatku VAT wzrośnie z początkiem bieżącego roku o 1%, branża piekarniczo-ciastkarskiej odnotowała skok aż o 16%. Taki wzrost dotyczy pieczywa, a także wyrobów ciastkarskich, których termin spożycia określany jest na więcej niż 14 dni.
Niedawno wyszło na jaw, że gabinet Donalda Tuska przygotował projekt nowelizacji ustawy o podatkach od towarów i usług, w myśl którego obniżony zostanie VAT - z 23% na 8% - w przypadku pieczywa o terminie ważności powyżej 14 dni. W dokumenice nie ma jednak mowy o ciastkach. Stąd dzisiejsze zabiegi cukierników skierowane do odpowiedniej komisji sejmowej.