2011.05.18// D. Pęgiel
Przeciętny obywatel naszego kraju zje w 2011 roku o ponad 3% pieczywa mniej niż w roku ubiegłym. Od 1999 roku spożycie chleba i bułek spadło w Polsce o ponad 25 kg na osobę – informuje "Rzeczpospolita". Gazeta podaje, że kupując bochenek chleba płacimy: 35% za surowce, 19% za marżę sklepu, 18% za koszty pracy, 14% za energię i transport, 9% za koszty produkcji i marżę producenta oraz 5% - VAT.
W 2011 roku na chleb przeznaczymy blisko 7,5 mld zł
W bieżącym roku na chleb przeznaczymy blisko 7,5 mld zł. Statystyczny Polak spożyje go 54,1 kg; w 2007 roku zjadał 63,5 kg. Za kilogram chleba pszenno-żytniego płacimy aktualnie średnio 4,40 zł, a chleba razowego - 5,53 zł. Dwa lata temu ceny te wynosiły odpowiednio 3,76 zł i 4,80 zł.
W Polsce funkcjonuje 10 tys. piekarni i piekarnio cukierni. Od początku 2011 roku upadło ich 100. -
W całym roku może zbankrutować nawet tysiąc – oznajmił Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. To efekt wojny cenowej, jaką mimo drogich surowców prowadzą firmy chcące utrzymać się na rynku. Pieczywo w naszym kraju jest o 20-50% tańsze niż w pozostałych państwach Unii Europejskiej.